Hypotezy o puvodu rodu Vybornych



english


Uvod:

Pres dosti znacny rozsah shromazdenych poznatku nebyly koreny rodu Vybornych doposud jednoznacne osvetleny. Viz rovnez stranku Chronologie nejstarsich obdobi.

Nize jsou popsany tri hlavni hypotezy, ktere nedavno zformuloval cesky genealog a historik ing.Karel Kysilka na zaklade sveho rozsahleho archivniho studia:
A) puvod z Klatov,
B) puvod z prostredi ovcaku na kutnohorsku,
C) puvod z prostredi "Dvoraku" v oblasti (Nemeckeho/Havlickova) Brodu.

Nejsou vsak vylouceny ani dalsi hypotezy (mel by byt vysvetlen jeste alespon puvod nejstarsich Vybornych z okoli Pisku zaznamenanych v Berni rule 1654).

Ing.Kysilka vyhledal nektere z nejstarsich archivnich zaznamu z nichz cerpal MUDr.Josef(*1864) Vyborny (jez jsou dnes ulozeny ve Statnim Oblastnim Archivu v Praze), znovu je vyhodnotil a vzal v uvahu pri formulaci hypotez podle bodu A) a B) nize.

Ziskane vysledky jsou inspirativni take doporucenim jak postupovat dale v archivnim studiu a kde hledat knihu o "klatovskem krejcovskem cechu" (tyto jeho poznamky jsou v textu vyznaceny kurzivou).

Nektere z uvedenych hypotez se nemuseji vzajemne vylucovat (coz je dobre mit na zreteli napr. ve vztahu k legende o "Wegborneg/Cernikovi").



Text:

A) PUVOD Z KLATOV

 

B) PUVOD Z PROSTREDI OVCAKU NA KUTNOHORSKU

 

C) PUVOD Z PROSTREDI "Dvoraku" Z OBLASTI (Nemeckeho/Havlickova) BRODU

 

Srpen 2001, Karel Kysilka





Kontakt: zv@vyborny.com


Dejiny archivu ve Vychodnich Cechach (v anglictine)


Na stranku Dosud neobjasnene otazky genealogie rodu Vybornych


Na Index stranek


Zpet na domovskou stranku



Aktualizace: 9.9.2001